CULTURE: Henri Cartier-Bresson

Hoewel het niet mijn eigen vak is, houd ik enorm van fotografie. Het is dé kunstvorm die ik altijd al het meest kon appreciëren. Telkens als ik een citytrip organiseer, check ik op voorhand waar er een fotomuseum is. FOAM in Amsterdam, Musée de Photographie in Marrakech, maar ook ons eigen FOMU in Antwerpen bezoek ik maar al te graag op een casual sunday.

Sinds dit jaar krijg ik zelf ook lessen fotografie. Afgelopen dinsdag passeerde het werk van Henri Cartier-Bresson de revue. Waarom ik nog nooit eerder van hem hoorde, ben ik nog steeds aan het uitzoeken. Wat ik wel met zekerheid weet is dat monsieur Bresson me al vanaf zijn eerste foto volledig wist te betoveren. Men ogen gleden geen seconde van het scherm af.

De Franse straatfotograaf bracht het alledaagse leven in beeld, telkens heel doordacht maar tegelijk zo spontaan. Hij had een oog voor detail en bracht dingen in beeld die niemand anders zou opmerken. Zijn zwart-witfotografie werd ook steeds gekenmerkt door een uiterst sterke compositie.

Mijn bewondering voor zijn werk is zo groot, dat ik wel even een kort stukje over hem moest neerschrijven. Zijn fotoserie De Europeanen werd onlangs nog voor het eerst in het Nederlands fotomuseum tentoongesteld. Met spijt in het hart vernam ik dat die  ondertussen afgelopen is. Ik kan alleen maar hopen dat ik ooit nog een kans krijg om zijn werk in real te zien. Zijn jullie ook zo fan ?

Love,
Cece

CRI_123340
Source: americansuburbx.com
CRI_918
Source: americansuburbx.com
CRI_4518
Source: americansuburbx.com

 

 

Advertisements