Travel: one-day trip to Lille

Wat doe je als je student bent, wil reizen, maar overnachting geen optie is omdat je blut (met de grote B) bent? Wanneer schoolwerk overheerst en je belemmert om een studentenjob erbij te nemen, moet je creatief zijn in het leven. Donderdag 3 november, 7 u 40, impulsief als ik ben, stap ik op de TGV richting Lille… 

1 uur na aankomst en de stad had mijn hart al weten te veroveren. Lille blijkt een perfecte mélange tussen Parijs en Antwerpen. Hip, levend, bruisend maar tegelijk ook rustiek en pittoresk.  In de  kronkelende straatjes in het oude gedeelte (Vieux-Lille), bevind je je in een sprookjesachtige middeleeuwse setting. Een paradijs voor fotografen.

Wat meteen opviel zijn de talrijke artisanale boulangeries waar locals al vroeg in de ochtend aanschuiven voor hun dagelijkse baguette. Je vindt er ook tal van andere delicatessenzaakjes. Verhongeren zal je dus zeker niet, in het noorden van la belle, douce France. 

IMG_5585 (1)
Op de foto: klein jongetje, zoon van vrouw met hoofddoek, leven in armoede. Hij kreeg een broodje van de passanten.

Spijtig genoeg is de realiteit niet altijd zo douce. Op elke hoek van de straat vind je naast een overbevolkte bakker eveneens een dakloze bedelend om voedsel. Een groot contrast in een stad waar armoede nog sterk aanwezig is.

IMG_5679kopiekopieMaar Lille is, zonder twijfel, een echte cultuurstad. De monumenten op Place de Theatre en Place De Gaule of La Vieille Bourse… Allemaal gekenmerkt door zachte kleuren. Heel schilderachtig en betoverend. Er zijn ook veel musea maar de absolute aanrader is Le Palaix Des Beaux Arts. Je vindt er zowel een permanente collectie als een tijdelijke tentoonstelling.  Interesseert hedendaagse kunst je niet? Ga toch maar langs, al is het maar voor het gebouw alleen. Je zal achterover geblazen worden door de prachtige architectuur dat het paleis biedt. IMG_5595De binnenplaats van de Oude Beurs is ook een bezoekje waard. Elke middag opnieuw, staan hier handelaars met hun ruime collectie boeken en vinylplaten. Een plek waar jong en oud samenkomt om te snuffelen middenin een prachtig decor.IMG_5719kopiekopieIMG_5703Ook niet onbelangrijk om te vermelden: de shops. Hoewel ik zelf geen winkels bezocht (voor alles is een eerste keer), had ik snel door dat Lille ook een echt shopwalhalla is. Ik raad je aan om weg te blijven van de high street merken en eerder op zoek te gaan naar de smalle straatjes. Je vind er een heleboel Franse boetiekjes met trendy merken, vaak onbekend bij ons. Kortom, ik ga duidelijk moeten terugkeren, dit keer mét overnachting en plastic geld.

 

Voor meer tips om je trip toch een beetje voor te bereiden, verwijs ik je door naar mylittleblackbook’s Lille guide  

 

Love, Cece

Advertisements