BUKET TALKS SOLOTRAVELLING

Buket Sözen (21) is studente Criminologie met een geweldige stijl en een vurige passie voor reizen. Meer bepaald: solo reizen.  Zelf reisde ik ook op mijn eentje voorbije zomer en ik merk dat veel mensen dat nog steeds een vreemd concept vinden. “Met gezelschap is het toch leuker?”, denken de meesten. Buket vertelt me over haar visie en waarom solotravel wél het proberen waard is. 

Vanwaar die bewuste keuze voor solo-travel?
“Iemand zei ooit tegen me dat ik het niet zou aankunnen, dat sparen voor ervaringen in plaats van spenderen aan handtassen me niet zou lukken. De gedachte dat die persoon  ooit gelijk over me zou krijgen, maakte me bang. Ik besloot men angsten in de ogen te kijken en alleen te gaan reizen. Misschien een beetje om me te bewijzen, maar belangrijker nog: om mijn eigen grenzen af te tasten. Ik ben trouwens graag op mezelf. Eventjes zo heel diep in en uit kunnen ademen, ver weg van alles en iedereen”

“Wachten is a waste of precious time.”

Hoe reageren anderen wanneer je zei dat je alleen ging reizen?
“Ben je geschift?” Soms, ja. “Met gezelschap is het toch leuker?” Oké, reizen met vrienden schept banden ja, maar een band met jezelf is minstens even belangrijk. “Ben je niet bang om te verdwalen?” Al gehoord van Google Maps of the old school way : een landkaart? “Heb je dan geen vrienden?” Ik heb geweldige vrienden, maar die hebben ook allemaal hun eigen leven. Wachten tot iedereen zijn agenda matcht is a waste of precious time en ’t leven is daar veel te kort voor.”

Heb je moeilijkheden ondervonden die je niet zou hebben met gezelschap ?
Telt het feit dat ik soms de rits van mijn kleedjes niet kon sluiten als struggle ? Nee, serieus,  reizen alleen is niet zo moeilijk als mensen denken.  Je mag natuurlijk wel geen schrik hebben om regelmatig hulp te vragen aan locals.

“Ik vond een deel van mezelf in anderen hun verhalen.”

Had je soms last van eenzaamheid ?
“Mijn solotrips duurden nooit langer dan één week, maar soms toch wel. Gelukkig duurt dat nooit lang. Je staat voor een geweldig monument of je kijkt naar een prachtige zonsondergang en dan besef je hoe gelukkig je bent. Trouwens, alleen betekent niet noodzakelijk eenzaam. Ik leerde al veel solotravellers kennen met interessante visies. Het is ongelooflijk, maar ik heb een deel van mezelf  gevonden in hun verhalen.”

Wil je in de toekomst nog alleen reizen? Zo ja, wat is je ultieme ‘dream destination’?
“Zonder enige twijfel: JA. Ik heb de smaak volledig te pakken. Moest ik de tijd en het geld hebben, zou ik waarschijnlijk al mijn volgende trip aan het plannen zijn. Naar waar precies  weet ik nog niet zo goed, want ik ben nogal een lastminute persoon. Maar mijn ultieme dream destination is zonder twijfel Costa Rica. Ik zou mij graag willen inschrijven voor een programma waarbij je gedeeltelijk vrijwilligerswerk doet en gedeeltelijk reist. Dat wordt mijn beloning als ik dit jaar goed presteer op school.”

Voor meer foto’s en een kijkje in het leven van Buket, kan je haar volgen op Instagram. Dan wacht ik samen met jullie alvast haar volgende trip af .

Love, Cece

Advertisements