Slow fashion at Maison Muses

Duurzame mode is hip and happening, Steeds vaker worden mensen zich bewust van problemen zoals uitbuiting, verspilling… Maar tegelijk leven we nog steeds in een overconsumptiemaatschappij waarin alles draait om méér . Liefst nog eens zo goedkoop mogelijk. Kijk maar naar de hype rond keten Primark.  Ik sprak met Laura Terlaeken, oprichtster van Maison Muses. Via haar webshop creëert ze een platform voor slow fashion en gaat ze de strijd aan tegen overconsumptie. 

“uniek en op maat van de kant”

Wat betekent slow fashion voor jou concreet?
“In onze shop hangt er van elk item telkens maar één exemplaar. De klant kan een item aankopen en nadien door de ontwerper laten customizen. Zo wordt het een uniek stuk volledig op de maat van de klant. Hier vind je  geen grote stocks in de winkel en zo gaan we in tegen de overproductie.”

Zijn er nog manieren om overproductie tegen te gaan?
“Enkelen van onze ontwerpers werken met reststoffen van grote namen zoals Dries Van Noten, Essentiel… Ze bezoeken fabric sales en kopen daar de laatste meters stof op die anders in de vuilbak belanden. Zo wordt er met kwalitatief goede stoffen toch iets moois gecreëerd.”

Jullie ontwerpers komen allemaal uit het Antwerpse. Lokaal kopen speelt dus ook een rol?
“Inderdaad. Ze zijn trouwens niet enkel ontwerper, maar ook maker van het product. Bij ons weet je perfect wie achter de naaimachine zit.”

Daar komt natuurlijk een prijskaartje bij kijken. Is duurzame fashion wel iets voor jongeren?
“Duurdere stukken worden inderdaad vooral gekocht door een wat ouder publiek. Maar we bieden ook juweeltjes of T-shirts aan vanaf 25 euro, wat dan weer toegankelijker is. Jongeren zijn steeds meer geïnteresseerd in het concept, je merkt écht wel een shift”

“een druppel op de hete plaat”

Een groot merk dat hierop inspeelt is H&M. Maar hoe oprecht is volgens jou hun H&M Conscious-lijn?
“50 % van het materiaal in hun Conscious-lijn is gerecycleerd. Op zich kan je dat enkel toejuichen want het zorgt voor de algemene awareness. Anderzijds is het een druppel op de hete plaat. De conscious lijn is maar goed voor 1% van hun totale aanbod. Dan vraag ik me af, in hoeverre is het meegaan met de trend om het te kunnen uitspelen in media?

Hoe zie jij de toekomst voor duurzame mode?
“Vijf jaar geleden was duurzaamheid voor velen nog een ver-van-mijn-bedshow, maar stilaan merk je een shift. Daarnaast is het ook zo dat vroeger slow fashion hand in hand ging met het geitenwollensokken imago. Nu steeds meer moderne ontwerpers zich scharen achter het concept, merken ze dat het gegeven slow fashion perfect kan samengaan met het mooie, het esthetische.” 

Photo: Model for Maison Muses FW17

Sta jij wel eens stil bij je aankopen of is duurzame mode een ver-van-mijn-bedshow? Let me know & vergeet zeker niet een kijkje op de webshop te nemen via deze link

Schermafbeelding 2018-02-03 om 14.51.19