The ugly truth about your favorite cotton t-shirt

Een basic wit t-shirt: simpel, tijdloos en praktisch. Een must have item in ieders kleerkast. Je kan er maar niet genoeg exemplaren van kopen. Of toch wel? Wat als ik je vertel dat het productieproces voor waanzinnig veel vervuiling zorgt? Vandaag heb ik het over ‘the ugly truth’ die schuilt achter jouw T-shirt.

Ik liet me inspireren door een post van Jason Kottke, een pionier in de blogging wereld die nu al 20 jaar lang actief is. In zijn post verwees hij naar een filmpje waarin de levenscyclus van een t-shirt wordt uitgelegd. Ik was meteen geïntigreerd en besloot zelf eens te kijken wat er gaande was. Wel, ik kan je verzekeren:  de kans is groot dat je t-shirt op meer plaatsen ter wereld geweest is dan jij.

Water en pesticiden

Alles begint bij de productie van katoen, een proces waar immens veel water voor nodig is. Als je weet dat voor het maken van een t-shirt en spijkerbroek zo’n 20.000 liter water wordt gebruikt en elk jaar zo’n 2 miljard t-shirts verkocht worden… Begin zelf maar eens te tellen! Om het anders te stellen: met deze hoeveelheid water kan je zo’n 175 keer in bad. I know, shocking! Naast watervervuiling wordt er bovendien ook ontzettend veel pesticiden ingezet.

Wereldreis

Eens de katoen geplukt is,  gaat het eerst naar India of China. Daar wordt het bewerkt tot draden vooraleer ze naar weverijen worden gestuurd. Nadien volgt nog een laagje kleur en hopla: opnieuw richting China of Bangladesh. Inmiddels heeft jouw t-shirt al een wereldreis gemaakt alvorens het, again, verscheept wordt voor de uiteindelijke verkoop. Dat alles kan weinig goeds betekenen voor het milieu en draagt al helemaal niet bij tot een verantwoorde ecologische voetafdruk.

Alternatief

Gelukkig is er voor elk probleem ook een oplossing. Speciaal voor jullie ging ik op zoek naar enkele merken die een verantwoord en ethisch alternatief bieden. Zo kunnen we samen, zonder schuldgevoel toch nog modebewuste T-shirts blijven dragen.

TIP: klik door op de foto als je de volledige collectie op de site wil bekijken

Reform (1)23

Photo credits: thereformation.com / filippa-k.com / yunit-studio.com /itywshop.com