Fair Fashion Week: tijd voor verandering, tijd voor een revolutie

Duid 29 april alvast aan in jullie agenda want dan is het MIAT in Gent the place to be. Aanstaande zondag kan je daar terecht voor de derde editie van het Fair Fashion Fest. Een unieke kans om je volledig onder te dompelen in de wondere wereld van duurzame mode en een stap dichter te zetten naar verandering. So.be there or be square!

Het Fair Fashion Fest is in feite de afsluiter van de Fashion Revolution week die daaraan vooraf gaat. Het is niet toevallig dat die morgen officieel van start gaat. Elk jaar herdenken we namelijk op 24 april de ramp van Rana Plaza, de Bengaalse textielfabriek die instortte en het leven kostte van 1.138 textielarbeiders. Inmiddels zijn we vijf jaar laten en is er, thank god, al heel wat vooruitgang.

Gamechangers

Zo blijkt uit het recentste ‘Transparanycy Index 2018 rapport van non-profitorganisatie Fashion Revolution dat merken in 2018 gemiddeld 5 % beter scoren op transparantie dan voordien. Daarnaast zijn er ook heel wat zelfstandigen die via hun eigen winkel / concept een verandering brengen. Denk maar aan Tom Duhoux die onlangs zijn duurzame HNST jeans lanceerde. Of Bie Noë van B.right die in Antwerpen eco fashion tours organiseert.

Toch zijn die gamechangers spijtig genoeg nog steeds een zeldzame minderheid. Er heerst vandaag nog te veel unawareness in de samenleving We kopen nog massaal in bij fast fashion ketens als Zara en Mango, niet wetende wat de impact daarvan is.  Het is alsof velen onder ons blind zijn voor de realiteit. Of ze toch alleszins niet in de ogen willen zien.

#whomademyclothes

Geloof me, verandering is nodig en de stem van de consument is enorm krachtig. Daarom roept de organisatie achter Fashion Revolution  iedereen op om modemerken via social media één simpele vraag te stellen: Who made my clothes? Zo kan jij, zonder al te veel moeite, al een eerste stap in de goede richting zetten.

Maar wil jij nu echt meer inzicht? Wil jij zelf nog meer verandering brengen? Dan raad ik je aan om op 29 april, net zoals ik, het Fair Fashion Fest in Gent te bezoeken. Op het programma staan infosessies, workshops, een modeshow én een fair fashion markt met enkel en alleen eerlijke kledij.  Do I even need to say more? Hopelijk tot dan en op naar een échte Fashion Revolution!

Alle praktische info over het festival en het programma vind je hier

Love, Cece

 

Photo credits: © oxfamwereldwinkel