Fair Fashion Week: tijd voor verandering, tijd voor een revolutie

Stippel 29 april alvast aan in jullie agenda want dan is het MIAT in Gent the place to be. Aanstaande zondag kan je er terecht voor de derde editie van het Fair Fashion Fest. Een unieke kans om je volledig onder te dompelen in de wondere wereld van duurzame mode en zo een stap dichter te zetten naar een betere wereld. 

Het Fair Fashion Fest is in feite de afsluiter van de Fashion Revolution week die daaraan vooraf gaat. Het is niet toevallig dat die morgen officieel van start gaat. Elk jaar herdenken we op 24 april de ramp van Rana Plaza, de Bengaalse textielfabriek die instortte en het leven kostte van 1.138 textielarbeiders. Inmiddels zijn we vijf jaar laten en is er, thank god, al heel wat vooruitgang.

Gamechangers

Zo blijkt bijvoorbeeld uit het recentste ‘Transparanycy Index 2018 rapport van non-profitorganisatie Fashion Revolution dat grote merken in 2018 gemiddeld 5 % beter scoren op transparantie dan voordien. Daarnaast zijn er ook heel wat zelfstandigen die via hun eigen winkel of project een verandering brengen. Denk maar aan Antwerpenaar Tom Duhoux die met zijn HNST jeans zomaar even de duurzaamste jeans ter wereld lanceerde. Of Bie Noë van B.right die in Antwerpen eco fashion tours organiseert. Zo zijn er nog tal van andere initiatieven die één voor één op hun manier duurzamer produceren, maar…

Spijtig genoeg heerst er bij de grote massa nog te veel unawareness over de problematiek in de modeindustrie. We kopen nog massaal in bij ketens als Zara en Mango, zonder te beseffen wat de impact is van fast fashion op mens en milieu.

Als je kijkt naar het succes bij de opening van de nieuwe Primark-vestiging op de Meir, krijg ik niet meteen goede hoop. Dan kan ik, als geëngageerd individu, alleen maar hopen dat evenementen als Fair Fashion Fest blijven plaatsvinden. Het is nodig dat andere mensen die de klik wel al maakten, de boodschap overbrengen op anderen.

Fair Fashion Fest Gent 

Op het programma staan infosessies, workshops, een modeshow én een fair fashion markt met enkel en alleen maar eerlijke kledij. Do I even need to say more?  Dit evenement is de perfecte gelegenheid om je eens te verdiepen in de wereld van duurzame mode. Je zal merken dat het heus niet saai hoeft te zijn.

Alle praktische info over het festival en het programma vind je hier

#whomademyclothes

Indien je er toch niet kan bijzijnmaar wel graag de beweging steunt, kan je alvast starten met de hashtag #whomademyclothes.  De bedoeling is dat jij, de consument, via social media aan een van jouw favoriete merken vraagt: Who made my clothes? Waarom je dit zou doen? Omdat verandering nodig is en de stem van de consument is bijzonder krachtig.

Love, Cece

 

Photo credits: © oxfamwereldwinkel

Advertisements